Čisté srdce kuchyne

Hygiena v kuchyni je dôležitá vždy.  V období vírovej karantény  sme nútení zostať doma a varíme denne. Umožňuje nám to zamerať pozornosť na to, čo sa v kuchyni presne deje, pričom zodpovednosť za hygienu je zvýšená.

Ako sa chovať v „biolaboratóriu“ nášho zdravia?

  • Po otvorení dverí  bytu naša  cesta vedie do kúpeľňe. Ale čo s nákupom? Neklaďte tašky na podlahu, je to nielen nehygienické, ale aj energeticky nevhodné. Položte ich na stolík, alebo stoličku v predsieni.

Čo kladieme na pracovnú plochu? Je to mobil, kľúče, peňaženka? Ani jedna z tých vecí tam nepatrí!

  • Vyskúšajte držať tašku v jednej ruke a druhou vykladať potraviny na vymedzenú časť pracovnej  plochy, vedľa drezu. Súčasne ich môžete triediť podľa spôsobu balenia.  Všetko, čo je zabalené vo vodotesnom  obale /krabicové mlieko, konzervy, jogurty, fľaše/  opláchnite  v dezinfekčnom roztoku a položte na odkvapkávaciu plochu drezu. Ja pridávam ku mydlovému roztoku ocot, v pomere s vodou 1:3.
  • Opláchnuté veci osuším papierovou utierkou a položím priamo do skrinky. Hneď opláchnem aj ovocie a zeleninu. Sktrukoviny vysypem do skleného pohára a pridám k nim bobkový list. Tovar v kartóne zbavím vrchného obalu a odložím na miesto. Dávam pozor na to, ako sa dotýkam vecí a priebežne si umývam ruky. Zeleninu pred varením  umyjem znova, a to vo vode s polievkovou lyžicou soli. Takto ju zbavím negatívnych energií, ktoré nabrala cestou ku mne.

Čo potrebujem v kuchyni čistiť?

  • Pracovnú plochu čistím  viackrát denne,  špongiou  namočenou v dezinfekčnom roztoku a hneď ju utriem dosucha. Takto  môžem na nej kedykoľvek krájať chlieb, či ovocie.
  • Kuchynské pomôcky, ktoré prichádzajú priamo do styku s čerstvými potravinami, očistím hneď po použití. Napríklad dosky na krájanie, nôž, alebo mixér.
  • Drez s hubkou na umývanie je rajom pre baktérie a víry.   Nenechám v ňom neumytý riad, či zvyšky potravín. Taniere a hrnce po použití opláchnem  a vložím  do umývačky, alebo rovno umyjem, osuším utierkou a odložím na miesto.
  • Chladničku umývam  roztokom horúcej vody a citrónovej šťavy,  v pomere  1:1, potom do nej položím otvorenú nádobku so sódou, ktorá pohltí pachy.

Je dobré dokončiť  začaté procesy

  • Večer pred spaním,  kvapnem na špongiu  dezinfekčný prostriedok, vytriem drez a pracovnú plochu.
  • Ak máte doma chorého, alebo to pociťujete  ako potrebné, utrite  denne aj úchytky a dvere na skrinkách zvonka, rovnako ako na chladničke.   Inak stačí raz do týždňa, spolu s gombíkmi na sporáku a malými spotrebičmi, ako je rýchlovarná konvica, či toustovač.  Verte, zaberie to niekoľko minút a budete mať pocit dobre vykonanej práce.
  • Dobrými pomocníkmi s dezinfekčnými účinkami sú esenciálne oleje čajovníka a eukalyptu. Ak do fľaše teplého octu pridáte  pár kvapiek levanduľového oleja, máte všestranný čistiaci prostriedok. V čase epidémií sa vo francúzskych nemocniciach používal aj rozmarínový olej.
  • Keď v každej miestnosti  denne rozptýlime roztok esencie a vody, prevoniame priestor a budeme vedieť, že sme pre zdravie svojich najbližších urobili  dobrú vec.

Čo robiť, aby srdce zostalo čisté

  • V kuchyni sa okamžite ukáže náš vzťah k životnému prostrediu, či už využívaniu zdrojov alebo znečisťovaniu prostredia. Okrem triedenia odpadu môžeme šetriť vodu a elektrinu.  Vodu z oplachovania zeleniny môžeme z misky zliať do vedra a použiť  na spláchnutie toalety. Každá kvapka vody sa počíta.
  • Vo väčšine domácností odpadky triedime. Biologický odpad je vhodné dať do nádoby s uzáverom a biologicky rozložiteľným sáčkom, ktorý zaviažeme a vynesieme von z kuchyne hneď po naplnení,  a určite pred spaním.
  • Surovín aj jedla sa dotýkajme dobre  umytými rukami /voda teploty 37 stupňov a mydlo/. Spomínam si na svojho otca, ako si dlho a dôkladne umýval ruky, ako chirurg pred operáciou. Ako dieťa som to dostala do krvi a robím to dodnes.

 Ak máš umelé nechty, použi kefku a mydlo na priestor pod nimi. Potom si opláchni pod tečúcou vodou nielen ruky, ale celé  predlaktie, zbavíš sa  „zvyškov elektrosmogu“ po práci za počítačom. Uvedom si, aké sú tvoje ruky dokonalým nástrojom.  Uvedomuj  si to  a používaj ich s láskou.

  • Všímajme  si svoje zlozvyky.  Možno si naučená ochutnávať jedlo počas varenia a potom varešku ponoríš späť do jedla! Buď bdelá, nerob to! Ak si neistá gazdinka a potrebuješ jedlo ochutnávať priebežne, vezmi si na to vždy čistú lyžicu.
  • V čase epidémie je dobré dať prednosť varenému jedlu, aspoň dvakrát denne.  Základom posilnenia organizmu je slaná teplá tekutina, teda polievka. Ak si vegetariánka, či vegánka, potom ti odporúčam šaláty a suroviny opláchnuť vo vode s octom alebo soľou, a to tri krát. Odplavia sa niektoré baktérie a aj negatívne energie strachu, nalepené na surovinách.
  • Kuchynské utierky na pracovnej ploche a servítky na stole sú potrebné na priebežné osušenie rúk, aj na zakrytie úst pri kýchnutí. Nemusíme byť nakazení, ale je to slušné a dobré.

Kuchyňa je srdcom domova a strojovňou domácnosti. Je gravitačným centrom tepla a pohody. Tu, uprostred známych predmetov každodennej potreby, sa cítime príjemne a bezpečne. Spontánne v nej  vyjadrujeme svoje ja, filozofujeme, formujeme  svoje  názory. Pri varení rozvíjame kreativitu, a vieme byť sktuočne vynaliezaví!

Vedzte, že  uprataná a čistá  kuchyňa  dvíha sebavedomie každého, kto v nej pobudne.  A jedlo  pripravené s láskou, sústredením a plným vedomím, je plné vibrácií, ktoré  živia nielen telo, ale chránia aj dušu rodiny.

Srdečne

Eva

Je profesionálnou konzultantkou v oblasti biológie stavieb a harmonizácie priestoru. Píše, umelecky tvorí a je lektorkou vzdelávania dospelých. Je matkou troch detí. Môj príbeh si prečítajte tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.